150jaargist

Ontdekking van gist

pexels-ksenija-čunichina-4111663

Ontdekking van gist

Gist is van belang bij het maken van brood en bijvoorbeeld alcohol in het bier. Op deze manier kan gist suiker dan ook omzetten in het bier. De vraag is dan ook wanneer dit ook daadwerkelijk ontdekt is door de mensheid. Sinds de jaren 1600 gebruiken mensen al gist om alcohol te maken in bepaald drinken. Hierbij wisten de mensen nog niet dat ze daadwerkelijk gist gebruikte. Dit komt doordat ze water en graan gebruikte om het alcohol te maken. Doordat er gist kan ontstaan in het graan omdat het een schimmel is kon er dan ook alcohol worden gemaakt. Het nadeel is dan ook voor deze mensen dat gist niet met het blote oog te zien is. Dit komt doordat het een eencellig schimmel is die je alleen met een vergroot object dan ook kan zien. Daardoor wist de mensen in het jaar 1600 niet dat gist ervoor zorgt dat er alcohol in het drank kwam. Pas sinds de jaren 1900 wist men dat gist er daadwerkelijk voor zorgt dat er alcohol kan ontstaan. Door deze ontdekking konden mensen ook veel meer alcohol maken in grote hoeveelheden. Ook konden brouwers er op deze manier voor zorgen dat ze veel meer konden maken en kon er ook veel meer winst op de producten worden gemaakt.

Bier

Het maken van bier kan dan ook door middel van gist. Doordat er een waterige pap wordt gemaakt met veel suiker erin. Op deze manier kan de gist zijn werk doen en dan ook de suiker uit de pap halen en hier alcohol en koolzuur van maken. Deze wordt dan gebruikt in het bier en kan je alcohol hebben natuurlijk. Daarnaast moet je wel weten hoe je gist aan zijn werk kan laten gaan. Dit doe je door het op temperatuur te laten komen en op deze manier kan het dan ook goed zijn werk doen natuurlijk. Daarnaast kan je met gist ook andere producten maken zoals wijn.

Brood

Naast dingen met alcohol kan je gist ook gebruiken om brood goed te kunnen bakken. Doordat je gist gebruikt met het bakken kunnen er belletjes ontstaan in het brood. Deze belletjes zorgen ervoor bij het bakken dat het brood dan ook goed rijst. Op deze manier kan je ervoor zorgen dat brood lekker luchtig wordt en ook nog eens lekker kan smaken natuurlijk. Zo zorg je er dan ook voor dat brood langer goed blijft. Daarnaast kan je aan de gaten in het brood zien dat er gist is gebruikt in het bakproces.

MEER TE WETEN KOMEN

werking

gebruikt?

Experimenten